Heilige van de dag: Stanislaus van Krakow

11 april 2024

Stanislaus van Kraków, Polen; bisschop & martelaar; † 1079

Hij werd rond 1030 geboren in het Poolse plaatsje Szczepanów bij Kraków. Hij studeerde theologie in Gniezno en Parijs en was pastoor in Czembocz. In 1072 kreeg hij zijn benoeming tot bisschop van de Poolse stad Kraków. Hij verweet koning Boleslaw II Smialy (de Stoute) van Polen zijn verdorven levenswijze en excommuniceerde hem. De koning zwoer wraak. Terwijl de bisschop de mis opdroeg in de St.-Michaëlskerk, bracht de koning hem eigenhandig met het zwaard om het leven.

Verering & Cultuur

In 1088 werden zijn relieken plechtig overgebracht naar de kathedraal van Kraków. Mede door toedoen van Sint Kinga van Polen († 1292; feest 24 juli) werd hij in 1253 te Assisi door paus Innocentius IV heiligverklaard.
Ook Stanislaus’ moeder, Bogna († 11e eeuw; feest 13 juni), is heilig verklaard.

Patronaten
Hij is patroon van Polen en van het aartsbisdom Kraków. Zijn voorspraak wordt ingeroepen bij strijd.

Afgebeeld
Hij wordt afgebeeld als bisschop (tabberd, mijter, staf); met zijn moordwerktuig het zwaard; voor het altaar de doodssteek ontvangend; als naakt lichaam, bewaakt door vier adelaren.

Andere berichten

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Later dit jaar zullen we weer een nieuwsbrief opstarten om u op de hoogte te houden van alle activiteiten en ontwikkelingen binnen onze parochie. U kunt nu alvast uw mailadres achterlaten met onderstaand formulier:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Google Privacybeleid en de Google Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Volg ons!