Welkom op de pagina van onze parochielocatie in Reahûs. Hier vindt u alle informatie over onze geloofsgemeenschap, onze vieringen en de verschillende activiteiten die wij organiseren. Of u nu al lang deel uitmaakt van onze parochie of net nieuw bent in de omgeving, wij heten u van harte welkom en nodigen u uit om deel te nemen aan ons gemeenschapsleven. Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We kijken ernaar uit u te ontmoeten.
Onze kerk is te vinden op de Slijpsterwei 3 in Reahûs
De geschiedenis van onze parochie gaat terug tot 1620 toen er, na de reformatie, weer een katholieke gemeenschap actief werd. Na vieringen in een aantal schuilkerken, her en der, kreeg het in 1707 vaste voet in een “kerkje” met een rood dak bij het buurtschap de Slyp. In 1892 werd op 500 m van deze locatie de huidige Sint Martinuskerk gebouwd. De neogotische kerk , van architect Tepe werd in 1892 in gebruik genomen en daarna verfraaid met o.a. de prachtige glas-en-loodramen. Rond deze kerk is het huidige Reahûs ontstaan.
De glas-in-loodramen rond het altaar zijn gemaakt door Carl Hertel in 1911 en bestaan uit taferelen uit het leven van bisschop Willibrod (links) en Bonifacius (rechts) met in het midden de aanbidding van het Christuskind door de herders
Zijaltaren De ramen in het rechterzijaltaar zijn gewijd aan het leven van Jozef en Maria en laten taferelen zien uit het “dagelijks” leven van de H. Familie.
De ramen boven het linker zijaltaar laten gebeurtenissen uit het leven van de H. Maria zien.
In het “schip” van de kerk zijn aan iedere zijde vier ramen te zien (1931) geïnspireerd op het Bijbelverhaal van de Bergrede: Math 5,1-12. Het gaat om acht levenslessen die Jezus zijn volgelingen wil voorhouden. Ze staan bekend als de zaligsprekingen.
De afbeeldingen zijn verbonden met verhalen uit het leven van belangrijke heiligen.
De ramen in de achtergevel zijn gemaakt door van Louis Marche uit Beesel en werden in 1951 en 1957 in de kerk geplaatst. Het ene raam vertelt het verhaal van de verschijning van de H. maagd Maria aan Bernadette Soubirous te Lourdes 1858.
Het andere raam bevat o.a. het verhaal van Adam en Eva bij de boom van goed en kwaad.
Het altaar : Het hoofdaltaar bestaat uit vier panelen. Van links naar rechts zien we : Het Bijbelverhaal van de bruiloft van Kana, (Joh 2,1-11) het verhaal van de Emmaüsgangers, (Lucas 24,13) het verhaal van de Samaritaanse vrouw ( Joh 4, 6-26) en de verbeelding van het laatste avondmaal.(Lucas 14, 14-23)
De kruiswegstaties en het altaarstuk
De veertien kruiswegstaties en het altaarstuk achter in de kerk zijn geschilderd door Otto de Boer. Ze dateren uit 1852 en komen uit het kerkje. Otto de Boer is geboren te Woudsend ( 1797) Zijn werk is herkenbaar aan de rechte neuslijn van zijn figuren.
Beelden in onze kerk
In onze kerk staan een aantal afbeeldingen van de H. Martinus
Martinus van Reahûs (eikenhout)uit 1560 Dit beeldje is het oudste kunstvoorwerp in onze kerk. Een uniek voorwerp uit de late middeleeuwen
Het Mariabeeld en het H. Hartbeeld
Deze beide beelden zijn gemaakt door Eugene de Fernelmont en in 1883 geschonken door Pastoor ten Bokum.
Bij het Mariabeeld hoort een grote zilveren rozenkrans met een gouden kruisje.
Het beeldje aan de orgel- tribune stelt de H. Maria voor en is afkomstig uit de oude kerk op de Pôle. Het houten beeldje is gemaakt in 1709
Maria van Altijd-durende bijstand
Op 11 november 1943 werd dit icoon geschonken door een familie uit de parochie. De pastoor wilde tijdens de bange oorlogsjaren de parochie bijzonder toewijden aan de H. Maria. Ook nu worden nog regelmatig kaarsen gebrand.
Preekstoel
De neogotische preekstoel dateert uit 1901. Op de vier panelen zijn bisschoppen afgebeeld die veel hebben betekend voor de kerstening van ons land. De bisschop met het zwaard is de H. Bonifatius. De bisschop met in zijn rechterhand een kerkgebouw is de H. Willibrordus. De bisschop met de kromstaf is de H. Augustinus en de bisschop afgebeeld met gans en staf is de H. Martinus, patroon van onze locatie.
Het orgel
Het orgel is gebouwd door de gebroeders Adema uit Leeuwarden. Het is op 22 november 1928, tijdens het feest van de Heilige Cécilia, patrones van de leden van het koor, in gebruik genomen en in 1938 voorzien van een motor voor de luchttoevoer.
De Godslamp (bij het altaar)
Deze lamp ,die altijd brandt, is een teken van de blijvende aanwezigheid van de Heer in het Heilig Brood. De lamp dateert uit 1896. In deze Godslamp is de volgende Latijnse tekst gegraveerd: EX LUMINE TUO VIDEBIMUS LUMEN d.w.z. uit Uw licht zullen wij het Licht zien
Het doopvont
Het doopvont achter in de kerk is afkomstig uit de oude schuilkerk en in 1841 gemaakt door de Workumer koperslager Jan Bijvoets.
Antonius van Padua, patroonheilige van onze parochie. Het beeld komt uit België en heeft t.g.v. de fusie in 2014 een vaste plaats gekregen in onze kerk.