Vrijwilligers gezocht: Budgetmaatjes project

24 maart 2024

Budgetmaatje: ’Mensen bloeien op als hun schuld afneemt’


Bij het project Budgetmaatje van Solidair Friesland ondersteunen vrijwilligers mensen om hun financiën weer op orde te krijgen. In deze tijd met hoge inflatie en toenemende kosten van levensonderhoud hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen. Een deel van deze mensen raakt het financiële overzicht kwijt, waardoor de behoefte aan een budgetmaatje toeneemt.

Budgetmaatjes zijn getraind om op een laagdrempelige en persoonlijke manier hulp aan te bieden aan mensen met financiële problemen. Een budgetmaatje werkt op vrijwillige basis en kan ingeschakeld worden als iemand het financiële overzicht kwijt is en in de schulden zit of dreigt te raken. Niet alleen als er grote problemen zijn, liefst zo vroeg mogelijk.

Er zijn nu 25 vrijwilligers bij betrokken. Gezien de toenemende vraag zijn meer mensen nodig.

Na een eerste kennismaking met de hulpvrager door de coördinator Chantal Udema, wordt gezocht naar een vrijwilliger die als budgetmaatje hulp kan bieden. Het is erg belangrijk dat een goede match wordt gemaakt. Mensen kunnen zich kwetsbaar voelen en moeten vertrouwen hebben in een vreemde. Vaak hebben mensen al ervaringen met verschillende instanties achter de rug. Doordat er gewerkt wordt met vrijwilligers die niet aan een instantie gebonden zijn, is de drempel lager.”

Budgetmaatjes proberen daarom eerst het vertrouwen te winnen door tijdig in gesprek te gaan en te inventariseren welke financiële problemen er zijn. In veel gevallen moet eerst een overzicht van vaste en incidentele kosten worden gecreëerd en moeten eventuele openstaande rekeningen op een rijtje worden gezet. Daarna volgt een traject waarbij gezamenlijk wordt gekeken of bepaalde kosten kunnen worden verlaagd of vermeden en op welke wijze aan financiële verplichtingen kan worden voldaan.

Vrijwillige budgetmaatjes krijgen van Solidair Friesland een naslagwerk voor alle regels en mogelijkheden. Als een budgetmaatje problemen ondervindt, kan hij of zij altijd terugvallen op een collega-budgetmaatje of op Chantal Udema.

Spreekt u dit verhaal aan en wilt u vrijwilliger/maatje worden?

Neem dan contact op met Chantal Udema van het Budgetmaatjesproject.

Het kan via cudema@solidairfriesland.nl  of 06.35626592

Voor meer informatie: www.solidairfriesland.nl/budgetmaatje-fryslan

 

Andere berichten

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Later dit jaar zullen we weer een nieuwsbrief opstarten om u op de hoogte te houden van alle activiteiten en ontwikkelingen binnen onze parochie. U kunt nu alvast uw mailadres achterlaten met onderstaand formulier:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Google Privacybeleid en de Google Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Volg ons!