Heilige van de dag: Zoete Moeder van Den Bosch

7 juli 2024

Rond 1380 kwam er in de kerk van St-Jan te Den Bosch een verering op gang voor een Mariabeeld dat aanvankelijk als oud en lelijk werd beoordeeld. Maar het jaar daarna vonden er reeds wonderen plaats bij pelgrims die naar het beeld waren toegekomen. De verslagen ervan werden zorgvuldig door een notaris opgetekend in een Mirakelboek. De Bossche St-Jan groeide uit tot een van de drukst bezochte Mariabedevaartplaatsen van de Nederlanden.

Dat werd abrupt afgebroken door Den Bosch in 1629 in handen viel van de protestantse prins Hendrik. Het beeld werd door trouwe gelovigen verborgen en dook vervolgens in Brussel weer op. Daar ging de devotie onverminderd voort. In 1853 zorgde bisschop Zwijsen ervoor dat het terug kon keren naar de plaats van herkomst. Intussen was de St-Jan kathedraal, bisschopskerk, geworden. Maria kreeg een toegankelijke kapel vlakbij de ingang. Daar wordt ze elke dag vereerd door vele bidders temidden van een zee van kaarsen en verse bloemen.

Andere berichten

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Later dit jaar zullen we weer een nieuwsbrief opstarten om u op de hoogte te houden van alle activiteiten en ontwikkelingen binnen onze parochie. U kunt nu alvast uw mailadres achterlaten met onderstaand formulier:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Google Privacybeleid en de Google Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Volg ons!