Heilige van de dag: Maria Goretti

6 juli 2024

Zij werd in 1890 geboren in het Italiaanse plaatsje Corinaldo bij Ancona. Zij was een vroom meisje. Op haar 11e jaar werd zij slachtoffer van een aanranding. Zij verdedigde zich tot het uiterste tegen haar aanvaller en moest dat met de dood bekopen.

Verering & Cultuur

Op 15 maart 1945 werd het decreet uitgevaardigd over haar martelaarschap en op 27 april 1947 werd zij zalig verklaard. Tijdens haar heiligverklaring op 25 juni 1950 door paus Pius XII had zich een onafzienbare menigte verzameld op het Sint-Pietersplein in Rome. Onder hen bevonden zich haar moeder, haar familieleden en zelfs haar moordenaar, die intussen op haar voorspraak in de hemel tot inkeer was gekomen.

Patronaten

Er bestaan en bestonden veel naar haar genoemde scholen en kerken.

In Zonhoven was van 1954 tot 1980 een school, opgericht door de Zusters van Liefde, die het Maria Goretti Instituut heette. Sedert 1982 zijn de gebouwen van het voormalig instituut in gebruik bij de Vrije Middenschool (VMS).

De Sancta Maria Mavo te ‘s-Hertogenbosch is vernoemd naar Maria Goretti. In de wijk Nulland in Kerkrade heeft de Maria Gorettikerk gestaan. Eind 2009 werd de kerk afgebroken. De Maria Gorettistraat bestaat er echter nog steeds.

Scholen voor katholiek basisonderwijs in Nederland vernoemd naar Maria Goretti zijn of waren onder andere gevestigd in Den Haag, Eindhoven, Enschede, Geleen, Gennep, Kamerik, Koningsbosch, Oss, St. Anthonis, St. Willebrord, Rotterdam, Reuver, Maastricht, Langeraar, Ouderkerk aan de Amstel, Sint Joost en Nijverdal (kleuterschool).

Andere berichten

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Later dit jaar zullen we weer een nieuwsbrief opstarten om u op de hoogte te houden van alle activiteiten en ontwikkelingen binnen onze parochie. U kunt nu alvast uw mailadres achterlaten met onderstaand formulier:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Google Privacybeleid en de Google Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Volg ons!