Heilige van de dag: Expeditus

19 april 2024

Over Expeditus is weinig bekend. Alleen het feit dat hij als soldatenmartelaar gestorven is in de Armeense stad Melitene  met nog vier medesoldaten: Hermogenes, Gaius, Aristonicus en Rufus. In sommige handschriften wordt Expeditus’ naam geschreven als Elpidius.

Ondanks het feit dat er niets naders over hem staat opgetekend, nam zijn verering in de 17e eeuw een grote vlucht. Vooral op het eiland Sicilië en in Zuid-Duitsland. Wellicht vanwege de betekenis van zijn naam: ‘Bereid’, ‘Toegerust (om onmiddellijk er op uit te gaan)’. Zo werd hij patroon van dringende zaken die ‘geen uitstel’ dulden; vandaar ook van scheepvaart en handel, en niet in het minst van het voorbereid-zijn op de dood.

Hij wordt afgebeeld als Romeins soldaat met een palmtak in de linkerhand. In de rechter houdt hij een kruis naar voren waarop vaak het woord ‘; hodie’ geschreven staat (‘vandaag nog’).

Andere berichten

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Later dit jaar zullen we weer een nieuwsbrief opstarten om u op de hoogte te houden van alle activiteiten en ontwikkelingen binnen onze parochie. U kunt nu alvast uw mailadres achterlaten met onderstaand formulier:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Google Privacybeleid en de Google Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Volg ons!