Van Hadewychs leven is bijzonder weinig bekend. Ze moet ergens geleefd hebben in de Zuidelijke Nederlanden, maar waar precies: men weet het niet. Antwerpen? Brussel? Breda? Ze schreef gedichten en brieven, waarin haar liefde voor Christus tot uiting komt. Gezien haar prachtige taal, die in staat is nooit geziene geloofsvisioenen in woorden uit te drukken, moet zij van hoge afkomst zijn geweest, en een gedegen vorming hebben genoten. Ook is men onzeker over de eeuw waarin zij leefde en stierf. Uit haar teksten kunnen we opmaken, dat ze vanaf haar tiende levensjaar gegrepen was door de mystiek.
Hadewych behoort tot deze groten. Zij beschrijft hoe zij leefde van de ‘Minne’ (= Liefde). Zij schrijft: ‘Als minne porret in mine siele’ (= de liefde roert (port) in mijn ziel). Niets ter wereld weegt op tegen deze ‘Minne’. Zij voelt ze als een geschenk dat God zomaar aan haar geeft; en probeert op haar beurt liefde terug te geven; door aandacht en tijd te schenken aan God in gebed, stille tijd en geestelijke lezing; maar ook door te wachten wanneer ze die liefde niet voelt, en niet op zoek te gaan naar oppervlakkige behoeften bevrediging: zij wacht en vast, en houdt de leegte uit…; en laat God het tijdstip bepalen, waarop Hij haar weer wil raken met zijn Liefde.
Sommigen vermoeden, dat zij de Hadewych moet zijn, die abdis was in het klooster van Aywières, en stierf op 1 juni 1248…
Verering & Cultuur
Zij wordt soms afgebeeld met een zon, symbool van Gods liefde, met in het centrum een kruisje (symbool voor lijden; want wie liefheeft moet door veel lijden heen!).
Op de afbeeldingen, afkomstig uit de Sint-Bavo te Haarlem, zien we haar afgebeeld samen met Jan van Ruusbroec († 1381; feest 2 december), ook al zo’n grote mysticus van Zuid-Nederlandse bodem. Tussen beide mystici in zien we twee bomen afgebeeld: de linker staat met zijn wortels in de grond, maar de rechter staat op zijn kop, met de wortels naar de hemel gericht: symbool voor de mysticus, die in wezen leeft van de dingen die aan de hemel toebehoren.
Bron: Heiligen.net