Heilige van de dag: Pancratius van Taormina

3 april 2024

Pancratius (ook Pancras) van Taormina (ook van Tauromenium), Sicilië, Italië; bisschop & martelaar; † 1e eeuw

Hij was oorspronkelijk afkomstig uit Antiochië in Syrië. Als kind was hij door zijn vader meegenomen naar Jeruzalem. Die was nieuwsgierig geworden naar Jezus van Nazareth over wie zoveel vreemde verhalen de ronde deden.

Later werd Pancratius een leerling van de apostel Petrus, met o.a. Marcellus en Filagrius. Zij werden door Petrus tot bisschop gewijd en uitgezonden om het evangelie te verkondigen: Filagrius naar Cyprus en Marcellus en Pancratius naar Sicilië.

Volgens zeggen bracht Pancratius er velen tot het geloof. Maar toen hij eens het beeld van een veel vereerde Romeinse god in zee wierp, werd hij door een woedende menigte dood gestenigd.

Na de invallen van de Saracenen begon zijn verering pas populair te worden.

Hij wordt afgebeeld als bisschop (mijter, staf, tabberd) met een baard. Op sommige afbeeldingen is te zien, hoe hij aan zijn heidense belegeraars op een muur afbeeldingen toont van Jezus en Maria.

Andere berichten

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Later dit jaar zullen we weer een nieuwsbrief opstarten om u op de hoogte te houden van alle activiteiten en ontwikkelingen binnen onze parochie. U kunt nu alvast uw mailadres achterlaten met onderstaand formulier:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Google Privacybeleid en de Google Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Volg ons!